-
O projekcie
Kulinarne Smaki Regionów - Promocja mięsa wieprzowego w Kulinarnych Regionach Polski
Nowy projekt polegający na przeprowadzeniu dziesięciu pokazów gotowania na terenie polskich regionów kulinarnych przez zawodowego Szefa kuchni z Kołami Gospodyń Wiejskich. Podczas pokazu Szef Kuchni przygotuje regionalną potrawę z danego regionu, której głównym składnikiem będzie wieprzowina. Wykorzystamy przy tym nowoczesne techniki kulinarne - inne od tradycyjnych metody obróbki mięsa wieprzowego. Podczas gotowania Szef Kuchni opowiadał będzie o zaletach mięsa wieprzowego, zdradzi ciekawe triki kulinarne oraz będzie obalał mity dotyczące wieprzowiny. Oprócz tego podczas pokazu nastąpi swoista wymiana doświadczeń - panie z Kół Gospodyń Wiejskich zaprezentują swoje regionalne danie z obowiązkowym składnikiem - wieprzowiną. Wszystkie pokazy zostaną nagrane przez profesjonalnego operatora. Z tego materiału powstanie 10 filmów o każdym z regionów kulinarnych, do wyemitowania na YouTube. Oprócz tego na pokazach obecny będzie fotograf, który wykona zdjęcia powstałych potraw oraz całego przedsięwzięcia. Na kanwie tych materiałów wydana zostanie publikacja - przewodnika po polskich regionach kulinarnych z przepisami na potrawy powstałe przy realizacji pokazów kulinarnych z polskiego mięsa wieprzowego.